Στατικοί και Δυναμικοί QR codes.

Δείτε, ποιον χρειάζεστε!

Οδηγίες σχετικά με τη δημιουργία, τη χρήση και την αποθήκευση των QR codes.

Στατικοί και Δυναμικοί QR codes !

Ένας στατικός κωδικός QR περιέχει πληροφορίες που είναι σταθερές. Δηλαδή, κάποια τοποθεσία, κάποια διεύθυνση email, κάποιο κείμενο ή οδηγίες κ.λπ. Μετά τη δημιουργία του Κώδικα, δεν αλλάζει η πληροφορία. Είναι ιδανικά για προσωπική αλλά και εταιρική χρήση για τη δημιουργία μεγάλων παρτίδων κωδικών προϊόντων, για αναγνωριστικά υπαλλήλων, τεχνική τεκμηρίωση προϊόντων και πολλά άλλα.

Από την άλλη και λόγω της σταθερής φύσης τους, δεν είναι ιδανικά για καμπάνιες μάρκετινγκ, καθώς οι Στατικοί κώδικες δεν επιτρέπουν μετρήσεις απόδοσης και την επεξεργασία της πληροφορίας μετά την έκδοση του κωδικού QR.

Μικρή πληροφορία, κλικ για μεγέθυνση

Μεγάλη πληροφορία, κλικ για μεγέθυνση

Στους δυναμικούς κωδικούς QR, μπορούμε να λάβουμε στατιστικά δεδομένα και μετρήσεις για το που και από που και πότε σαρώνονται. Επί πλέον σας επιτρέπουν να ενημερώσετε, να επεξεργαστείτε και να αλλάξετε την πληροφορία όσες φορές χρειάζεστε, γεγονός που τους καθιστά τους καλύτερους για επιχειρηματικούς σκοπούς και σκοπούς μάρκετινγκ.

Σημαντικό χαρακτηριστικό των κωδικών QR, είναι ότι όσο περισσότερες πληροφορίες εισάγετε σε έναν στατικό κωδικό QR, τόσο μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη γίνεται η δομή του (δείτε τα παραδείγματα). Για έναν δυναμικό κωδικό QR ωστόσο, η εικόνα που παρουσιάζεται σε σαρωτές είναι λιγότερο πολύπλοκη, διότι έχει αντιστοιχιστεί σε αυτήν μια σύντομη διεύθυνση URL ανακατεύθυνσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κώδικας παραμένει μικρός και είναι ευκολότερο να ενσωματωθεί στο έντυπο υλικό και το σχεδιασμό συσκευασίας σας.

Η καταγραφή και η μέτρηση των στατιστικών κάποιας καμπάνιας κάθε φορά που σαρώνεται ένας Δυναμικός Κώδικας είναι, ίσως, ο καλύτερος λόγος για την επιλογή του (αν χρειάζεστε πραγματικά αυτά). Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο πότε, πού και με ποια συσκευή πραγματοποιήθηκε ή σάρωση. Μπορείτε να προσθέσετε πληροφορίες ανίχνευσης για την καμπάνια όπως το μέσον από το οποίο σαρώνουνε (π.χ. αυτοκόλλητο στο εμπορικό κέντρο …τάδε), ημερομηνία έναρξης και λήξης καμπάνιας, αν έγινε  εκτύπωση κάποιου εντύπου και μπορείτε να έχετε αποτελέσματα ως αναφορά.

Αν η πληροφορία που λαμβάνει ο χρήστης σας αρκεί (π.χ. το email σας, σύντομες οδηγίες επικοινωνίας, η πλήρης διεύθυνση πάνω σε μία κάρτα σας, τα κρυφά στοιχεία κάποιου ατόμου σε μία κάρτα μέλους και οτιδήποτε παρόμοιο) τότε ο στατικός κωδικός είναι μία χαρά.

Επικοινωνήστε αν χρειάζεστε κάποιο πλάνο με δυναμικό κωδικό QR.

Δημιουργήστε τον δικό σας στατικό κωδικό QR εντελώς δωρεάν (αφού συμβουλευτείτε τις οδηγίες).

Σημειώσατε, ότι αφού δημιουργηθούν και εκτυπωθούν οι κωδικοί QR που αφορούν τυχούσα εργασία ή καμπάνια σας, ότι δεν είναι δυνατή η μετατροπή Στατικών σε Δυναμικούς κωδικούς QR λόγω τεχνικών περιορισμών.

Για αυτό σας προτείνουμε να σκεφτείτε αν σας χρειαστούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι Δυναμικοί Κωδικοί QR, για τη διαχείριση κάποιου σημαντικού έργου ή καμπάνιας σας.

Αν οι ανάγκες σας καλύπτονται με τη δημιουργία ενός στατικού κωδικού QR, τότε δεν υπάρχει κόστος για την δημιουργία του και για την λήψη του αρχείου της εικόνας του.

Αν επί πλέον του κωδικού QR, χρειαστείτε π.χ. κάρτες ή αυτοκόλλητα ή κάποιο ηλεκτρονικό έντυπο για να αναρτηθεί στο internet, τότε το κόστος περιορίζεται σε κάποιο από αυτά.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε στη σελίδα Προσφορές ή Επικοινωνήστε μαζί μας με τη Φόρμα Επικοινωνίας.

5/5

Όταν χρησιμοποιούμε QR codes

Κλικ για μεγέθυνση

Η χρήση ενός QR Code είναι δωρεάν και πολύ εύκολη. Tα περισσότερα σύγχρονα κινητά (και τα tablets) έχουν ενσωματωμένες εφαρμογές ανάγνωσης QR Code (Συνήθως είναι ένα option των λειτουργιών της κάμεράς του). Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο δεν βλέπετε να υπάρχει στο κινητό σας, χρειάζεται απλά να εισέλθετε στο αντίστοιχο App Store της συσκευής σας και να κατεβάσετε μια εφαρμογή που διαβάζει QR codes, ψάχνοντας κάτι όπως… “QR Code reader”.

 Αυτό που ουσιαστικά λαμβάνουμε αφού αναγνώσουμε τον κωδικό QR, είναι κάποιο σύνθετο κείμενο. Αναλόγως της διάταξής του η εφαρμογή την οποία χρησιμοποιήσαμε, καταλαβαίνει αν είναι μία διεύθυνση Url της μορφής π.χ. http://www.topwebsite.gr οπότε την ανοίγει με τον default browser ή μας προτρέπει να το κάνουμε εμείς. Εμείς σε αυτή την περίπτωση, αποθηκεύουμε (αν το επιθυμούμε) την σελίδα αυτή όπου θέλουμε, σύμφωνα με τις ευκολίες που μας παρέχει η συσκευή μας. Ο κάθε Browser έχει στο μενού του εντολή συνήθως “Προσθήκη στην Αρχική” ή κάτι παρόμοιο.

Κάτι ανάλογο κάνουμε αν λάβουμε συντεταγμένες τοποθεσίας. Τις τοποθετούμε ας πούμε στο πρόγραμμα πλοήγησης και αποθηκεύουμε αυτόν τον προορισμό (αφού τον επαληθεύσουμε) με κάποιο όνομα σχετικό που θα μας βοηθήσει, σε μελλοντική μας ζήτηση.

Διότι ο χρήστης με την ανάγνωση του QR Code μπορεί να έχει γρήγορη και αυτόματη μετάβαση με το κινητό του, σε κάποια διασύνδεση (link) χωρίς να χρειάζεται η πληκτρολόγηση αυτής της διασύνδεσης.

Το ίδιο μπορεί να γίνει για την καταχώρηση συντεταγμένων τοποθεσίας μιας επιχείρησης (ή για το GPS), ή με την παρακολούθηση κάποιου εγχειριδίου χρήσης κ.λπ.

Δηλαδή ο χρήστης οδηγείται κατ’ ευθεία στην πληροφορία μόνο με το να διαβάσει (φωτογραφίσει) τον QR code.

5/5

Όταν δημιουργούμε QR codes

Αφού αποκτήσουμε πρόσβαση σε κάποια εφαρμογή που δημιουργεί κωδικούς QR, κατόπιν τοποθετούμε τα στοιχεία που πρέπει και πραγματοποιούμε τις ρυθμίσεις που αυτή μας επιτρέπει. Τέλος παραλαμβάνουμε τον QR code σύμφωνα με τον τρόπο που αυτή το επιτρέπει. Την εικόνα αυτή του κωδικού που πρόκειται να διανείμουμε ή να εκτυπώσουμε, πρέπει να την δοκιμάσουμε (να την φωτογραφίσουμε) με δύο τουλάχιστον διαφορετικά smart phones. Ανάλογα, με τις τυχόν δυσκολίες που βρίσκουμε ή που υποθέτουμε ότι μπορεί να έχει ο χρήστης συντάσσουμε και κάποιο πολύ μικρό κείμενο-οδηγία, που θα συνοδεύει την εικόνα του κωδικού QR

…κλικ για μεγέθυνση

Προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν κωδικό QR, ο οποίος θα οδηγεί σε κάποια διεύθυνση στο Ιντερνέτ, απλή ή δύσκολη και αν θέλουμε να μειώσουμε την πιθανότητα αστοχίας, καλό είναι να ακολουθήσουμε τα πιο κάτω βήματα:

Βρίσκουμε το σημείο που θέλουμε να διαβάσει ο χρήστης.

Στην μπάρα διευθύνσεων του browser, κάνουμε κλικ με τον κέρσορα για να σκιαστεί όλο το κείμενο της διεύθυνσης (Αν πρόκειται για smart phone, επιλέγουμε το κείμενο κατά τον τρόπο που μας επιτρέπει το λογισμικό μας).

Αντιγράφουμε το κείμενο στη θέση του λογισμικού δημιουργίας κωδικού QR.

Όταν δημιουργούμε μία εικόνα QR code, για να ξεκινήσουμε μία καμπάνια (οπότε πρέπει να το δουν και να τον χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι), σαν αρχή πρέπει να έχουμε ότι η τοποθέτηση της εικόνας του κωδικού πρέπει να είναι σε εμφανές σημείο, σε θέση που να δίνει μεγάλη ευελιξία στην ανάγνωσή (φωτογράφιση του κωδικού QR) και επομένως στο μοίρασμα της σχετικής με αυτόν πληροφορίας.

  1. Εκτύπωσή του σε επαγγελματικές κάρτες.
  2. Εκτύπωσή του σε διαφημιστικά φυλλάδια.
  3. Εκτύπωσή του σε έντυπο υλικό γενικά, αφίσες και περιοδικά.
  4. Μοίρασμα αυτοκόλλητου για να κολληθεί σε τζάμι αυτοκινήτων, εισόδους και οπουδήποτε αλλού.
  5. Να αποτελεί τμήμα της επιγραφής του εταιρικού αυτοκινήτου.
  6. Με ανεξίτηλο αυτοκόλλητο στα προϊόντα σας αλλά και στις συσκευασίες τους.
  7. Οπουδήποτε αλλού φαντασθούμε, αρκεί η εικόνα να είναι καλά ορατή και προσιτή από τον χρήστη.

Οι κωδικοί QR έχουν δυνατότητα διόρθωσης σφαλμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να επαναφέρουν τα δεδομένα εάν ο κώδικας είναι βρώμικος ή κατεστραμμένος. Ως εκ τούτου, ένας κώδικας QR συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και όταν ένα μέρος του αφαιρεθεί, καταστραφεί ή ακόμη και επισκιάζεται με ένα δάχτυλο.

Η αύξηση του επιπέδου διόρθωσης, απαιτεί ειδικό λογισμικό δημιουργίας, που μας παρέχει τη δυνατότητα να βελτιώνουμε την ικανότητα διόρθωσης σφαλμάτων αλλά καθιστά τον QR Code και ανάλογα πυκνό.

Ειδικό λογισμικό, δημιουργίας κωδικών με διόρθωση σφάλματος εκτός από την ικανότητα σάρωσης του QR Code, ακόμη και αν έχει ορισμένα σφάλματα μας αφήνει επίσης και χώρο για δημιουργικότητα.

Αυτή η ικανότητα για διόρθωση σφαλμάτων μας επιτρέπει να προσθέσουμε λογότυπο στους κωδικούς QR σας. Καταργώντας ορισμένα δεδομένα από τον κώδικα QR, (ουσιαστικά εσκεμμένα δημιουργούμε ένα σφάλμα σε μια του περιοχή) προσθέτουμε το λογότυπο στη θέση αυτή. Αυτονόητο ότι πρέπει να επιλέγεται ένα υψηλότερο επίπεδο διόρθωσης σφαλμάτων κατά τη δημιουργία ενός κώδικα QR με λογότυπο και να γίνει επαλήθευσή του πριν την παράδοση του κωδικού QR.

Χρειάζεστε βοήθεια για το έργο σας:

Ας δουλέψουμε, μαζί !